MASKE OD KRASTAVCA

Imam jednu knjižicu, zove se Bimask“, autora Ivane i Blagoja Cakić, koja je prepuna raznih prirodnih recepata za negu lica i tela. Ako ste u prilici, obavezno je kupite – uštedeće vam dosta novca koje dajete na skupe preparate.

Pošto je sada sezona krastavaca, evo nekoliko recepata:

Krastavac ima vitamina A, B, i C, sumpora i drugih mineralnih soli. Ne treba ga ljuštiti jer se najkorisnije materje nalaze neposredno ispod kore.

On godi svakoj vrsti tena, a ima višestruko dejstvo: umiruje nadraženu, preosetljivu kožu, skuplja pore, osvežava i čini kožu mekom, glatkom i elastičnom. Najdelotvorniji je njegov sok.

MASKE OD KRASTAVCA

1. Sokom od krastavca možete čistiti svaki tip tena, a naročito je pogodan za masnu kožu.

2. Za izrazito suvu kožu:

Na 250 ml. soka dodajte kašiku bademovog ulja. Namažite lice dobijenom maskom i ostavite da deluje najmanje 20 minuta, a zatim operite lice mlakom kamilicom.

3. Pored soka možete koristiti i ljusku od krastavca. Umesto da ih bacite kao otpadak, kaiševe ljuske krastavaca stavite na prethodno dobro očišćeno lice. Poželjno je da ih rukom dobro pritisnete na lice, a zatim prekrijete peškirom. Ljuske ostavite tako najmanje 20 minuta. Kad ih uklonite, ne morate ispirati vodom.

Ova maska izvanredno HIDRATIŠE KOŽU. Podesna je za sve tipove kože. Možete je primeniti i više puta u toku meseca.

4. Pored soka, ljuske, evo još jednog načina gde se koristi sadržaj celog krastavca:

Isecite krastavac na kolutove kao za salatu i poređajte ih po čitavom licu. Opustite se 15-20 minuta. Ako nemate vremena da ležite, sa narezanim kolutovima dobro istrljajte lice i pustite da se samo osuši.

Ovo deluje kao najbolja maska i osvežavajući tonik.

5. Krastavac se preporučuje i kod opekotina od sunca. Ako ne možete da iscedite sok, na ispečeno mesto stavite tanke režnjeve krastavca. Ubrzo ćete osetiti izvesno smirenje i opuštanje zategnute kože.