MUZIKOM PROTIV STRESA

Nakon trogodišnjih istraživanja naučnici su došli do rezultata da muzika predstavlja dobar recept u borbi protiv depresije. Pacijentima koji trpe bolove, ili pate od depresije, mogla bi da se prepisuje posebna vrsta muzike radi ublažavanja simptoma.

Istraživači sa Kaledonijan univerziteta u Glazgovu su pomoću zvučnog inženjeringa i psihologije proučavali uticaj muzike na raspoloženje.

Oni se nadaju da će otkriti način na koji bi se muzička terapija mogla prilagođavati pacijentima u lečenju pojedinih bolesti kao što je depresija, preneo je britanski list „Telegraf“.

Inženjer zvuka i vođa istraživanja doktor Don Noks smatra da muzika drugačije deluje na različite ljude, i da se pojednostavljuje kada se kaže da brzi ritam podiže, a spori spušta raspoloženje.

Noks je objasnio da muzika izražava emocije u sadejstvu mnogih faktora kao što su ton, struktura i druge tehničke karakteristike nekog dela.

Tekst pesme, takođe, ima značajan uticaj kao i razni subjektivni faktori – gde i kada smo prvi put čuli neku pesmu, da li nas ona asocira na neka srećna ili tužna događanja…

Cilj istraživanja je da se utvrdi međusobni uticaj svih navedenih faktora da bi se ustanovio matematički model koji će moći da objasni sposobnost melodije da podstiče različite emocije.

Naučnci nameravaju da razviju kompjuterski program koji bi identifikovao najbolju muziku za određene pacijente.

U međuvremenu, naučnici su sastavili listu pesama koje bi doktori mogli da prepisuju kao terapiju protiv depresije. Na prvom mestu se našao Marvin Grej sa pesmom „Sexual Healing“, pa slede „Pink Flojd“ sa „Comfortably Numb“ i „Indip“ sa pesmom „Last Night a DJ Saved My Life“.

Trogodišnji projekat trebalo bi da bude završen krajem ove godine.

„Lepota i zdravlje“  /Izvor: RTS/

Evo nešto od preporučenog: