PET DOBRIH NAVIKA ZA SREĆNIJI I ZDRAVIJI ŽIVOT

Najnovija istraživanja pokazuju da male navike u velikoj meri mogu doprineti pozitivnom razmišljanju i stavu. Predlažemo da u svakodnevnu rutinu uvrstite pet jednostavnih prvila

Započnite dan zelenim čajem

Osobe koje svakodnevno piju nekoliko šoljica čaja za 44% manje su depresivne, u odnosu na one koji ovaj napitak ređe konzumiraju. Teanin, amino-kiselina koja je jedan od glavnih sastojaka zelenog čaja, podstiče oslobađanje serotonina – hormona sreće.

 

 

Detoksikujte ručak

Osim ribe, povrća i žitarica, pripremite i porciju voća. Naravno, izbegavajte obroke sa prženom hranom, kao i prerađene namirnice koje obiluju šećerom i aditivima. Osobe koje se pridržavaju ovakvog načina ishrane, mnogo su manje sklone depresiji, pokazalo je jedno australijsko istraživanje.

 

Krenite u energičnu šetnju

Bilo kakva fizička aktivnost podstiče lučenje endorfina, još jednog hormona koji izaziva euforično raspoloženje. Brza šetnja u trajanju od svega 20 minuta održaće dobro raspoloženje narednih 12 sati.

 

Večeru obogatite gvožđem

Radi bolje apsorpcije, vitaminske suplemente uzimajte uz večeru i postarajte se da sadrže 18 mg gvožđa. Ova količina naročito je važna za žene u predmenopauzi, jer se sa deficitom ovog minerala bori čak 16% njih, a poznato je da konzumiranje namirnica i suplemenata koji sadrže gvožđe umnogome poboljšava raspoloženje.

 

Obratite pažnju na pozitivna dešavanja

Svake večeri zapišite tri dobre stvari koje ste tog dana uradili i koje su vam prijale. Prilikom opisivanja budite što detaljniji, a naročito izdvojite one događaje u kojima ste upravo vi bili glavni akter, kao vaš doprinos ovim događajima.Usvajanjem ovakve dnevne rutine, bićete mnogo svesniji toga na koji način možete da kontrolišete svoj život i događaje oko sebe okrenete u svoju korist.

LEPOTA&ZDRAVLJE