OBRVE DAJU KARAKTER I IZRAŽAJNOST LICU

Sigurno se i vama desilo da ste previše počupale obrve, pa nikako da dočekate da izrastu. Ili ste, pokušavajući da ih oblikujete, previše skratili luk i dobili ravne obrve… Greške pri oblikovanju obrva su mnoge, a savete kako da ih izbegnete daje vam majstor oblikovanja obrva i trajne šminke sa višegodišnjim iskustvom Mirjana Cabunac.

POTRAŽITE SAVET STRUČNJAKA

Niko ne može da vam tako dobro oblikuje obrve kao stručnjak koji iskusnim okom ume da proceni oblik vašeg lica, njegove nedostatke i prednosti. Stručnim oblikovanjem obrva vaše lice može dobiti sasvim drugačiji izraz, mogu se vizuelno ublažiti nedostaci poput velikog nosa ili podočnjaka, mogu se istaći ili „povećati“ oči. Zato je najbolje da vam barem prvi put obrve oblikuje stručnjak. Nakon toga, barem neko vreme, oblik možete održavati sami, pincetom.

PINCETA, MAKAZICE, ILI…

Moje iskustvo pokazalo je da je oblikovanje voskom najkraći put do savršenog oblika, jer se dobija čista linija i dobra definicija obrva. Međutim, vosak je dobar samo u iskunoj ruci, nemojte ga koristiti sami ako nemate mnogo iskustva u tome. Nakon što vam stručno oblikuju obrve voskom, koristite pincetu kojom ćete samo otklanjati novoizrasle dlačice izvan oblikovane linije.
Iako se odlučite da sami oblikujete obrve, uvek koristite pincetu jer je manja mogućnost da pogrešite.

TRI VAŽNA KORAKA

Kada sami oblikujete obrve, najpre olovkom iscrtajte nekoliko raznih oblika, i utvrdite uz koji vaše lice deluje najotvorenije i najmlađe, a oči najkrupnije. Obojte olovkom celu zonu obrva koju želite da zadržite, a tek nakon toga pincetom otklonite sve dlačice koje štrče. Ne zaboravite prvo pravilo: uvek je bolje iščupati manje nego više, zato polako i pažljivo.

NE PRATITE MODU

Moda se iz godine u godinu menja, ali oblik vaših obrva mora pre svega da odgovara vašem licu. Previše tanke obrve su retko kada u modi, a kada ih prviše skinete i dobijete pretanak luk, veoma teško ćete ponovo vratiti gustinu i debljinu obrve kada se moda promeni. Osim toga, bez obzira na modu, prviše tanak luk gotovo nikome ne stoji dobro. Neka se moda ogleda u izboru boja šminke, a ozbiljne stvari poput oblikovanja obrva uvek neka budu deo vašeg lica. Najopasnije je ako se modi priklonite kada radite trajnu šminku – a odgovoran majstor trajne šminke uvek će pratiti zahteve vašeg lica a ne aktuelne trendove.

NAJČEŠĆE GREŠKE

Kao najčešću grešku srećemo previše počupane obrve. One su rezultat nesigurnosti u oblikovanju, pokušaja da se isprave greške i asimetrije, nestručnosti. Treba da imate u vidu da se obrve na mestima na kojima se stalno previše čupaju vremenom proređuju, a ako ste uporno nosili suviše tanak luk, na kraju će vam kao jedino rešenje ostati trajna šminka. Druga greška je pogrešan oblik. Obrve nikada ne treba da budu jedna tanka linija ujednačene debljine, jer ne deluju prirodno. One nikada ne smeju da budu niti prava linija, niti pravilan polukrug, niti prelomljene pod oštrim uglom.

VEŠTO OBLIKOVANJE

Obrve moraju da deluju prirodno, bez obzira da li su delo trajne šminke, stručnog oblikovanja ili vašeg docrtavanja olovkom. Neprirodan izgled će stalno privlačiti oko posmatrača i stvarati loš utisak o vama. Ovo ne znači da je luk koji je priroda namenila vašem licu i najbolji, kako ćete često pročitati u štampi – to naprosto nije tačno. Kao što vam priroda nije podarila savršene crte lica, možda je i sa obrvama „pogrešila“ pa se veštim oblikovanjem vašem licu može dati mnogo prijemčiviji i zavodljviji izgled.

DOCRTAVANJE

Ako imate istanjene i retke obrve, bilo usled preteranog čupanja ili prirodno, ili uopšte nemate obrve, pravi izbor za vas je trajna šminka. Danas postoji savremena tehnika, ni nalik na stare varijante trajne šminke, kojom se dlačice iscrtavaju jedna po jedna, i u prirodnim bojama, pa se dobija utisak potpuno prirodnih obrva. Nekada je dovoljno docrtati po neku dlačicu koja nedostaje, nekada je potrebno proširiti i drugačije oblikovati njihov luk, a nekada se obrve u potpunosti docrtavaju. Veoma je važno da prilikom odluke za trajnu šminku potražite stručnjaka koji ne samo savremenu opremu, kvalitetne pigmente i savršenu higijenu salona, nego i estetsko oko i iskustvo za savršen oblik vaših obrva.

NE KOPIRAJTE TUĐE OBRVE

Ma koliko vam se dopadale obrve vaše drugarice, nemojte ih preslikavati na svom licu. Svako je lice jedinstveno. Vaše lice se verovatno ne može uklopiti ni u kalupe koji možete kupiti u parfimerijama, morali biste da kupite sve postojeće kalupe da biste, eventualno, našli neki koji barem približno priliči vašem licu. Za taj novac dobićete stručno oblikovane obrve kod pravog majstora.

Žena Blic