NAJZDRAVIJE GRICKALICE

Koštunjavi plodovi su mnogo zdraviji nego što se do sada mislilo. Iako ih mnogi izbegavaju zbog visoke kalorijske vrednosti, oni su bogati vitaminima, mineralima i antioksidntima, kaže Slađana Milanović, nutricionistkinja.

Zdrave masnoće, zasićene i nezasićene, kojima obiluju orasi, bademi, lešnici i ostali koštunjavi plodovi smanjuju rizik od raka, snižavaju nivo lošeg holesterola, štite krvne sudove i ubrzavaju zarastanje rana. Preporučuju se i osobama koje se bave težim fizičkim radom.

ORASI PROTIV UPALA

Ako jedete orahe, podići ćete nivo dobrog holesterola i sniziti nivo onog lošeg. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje ublažavaju upalne procese, opasne za arterije, pokazala su najnovija istraživanja. Pomažu i u zarastanju polomljenih kostiju.
Iseckane orahe možete da dodajete u salate, namaze i kolače.
30 g = 14 polovina oraha
185 kcal 4 g proteina 19 g masnoća

BADEMI PROTIV ZABORAVNOSTI

Najnovija istraživanja pokazala su da neka vlakna koja se nalaze u bademima blokiraju apsorpciju masnoća. Stručnjaci su dokazali da se nakon grickanja badema dugo zadržava osećaj zadovoljstva i sitosti, tako da će želja za jelom biti manja. Od badema se nećete ugojiti, iako su kalorični. Jedna šaka badema dnevno obezbeđuje 35 odsto dnevne potrebe za vitaminom E, moćnim antioksidantom koji je odlična prevencija od Alchajmerove bolesti.

30 g = 23 badema
163 kcal 6 g proteina 14 g masnoća

KIKIRIKI REGULIŠE NIVO ŠEĆERA

Ova biljka zvanično ne spada u koštunjave plodove, već u legume, kao pasulj i grašak. Kikiriki pomaže organizmu da izbalansira nivo šećera u krvi.

30 g = 28 plodova
166 kcal 7 g proteina 14 g masnoća.

 

PISTAĆI ZA IMUNITET

Stručnjaci ih preporučuju zato što sadrže puno vitamina C, karotena, kalijuma, fosfora, gvožđa i kalcijuma. Pistaći su dobri za kosu, vid, kožu, krvne sudove, bubrege i za jačanje imuniteta. Jedite ih kao užinu, između glavnih obroka.

30 g = 50 plodova
168 kcal 5 g proteina 12 g masnoće

LEŠNICI UBLAŽAVAJU BOLOVE

Fina mešavina vitamina B u lešnicima blagotvorno deluje na nervni sistem i, zajedno s lipidima i masnim kiselinama, poboljšava rad mozga. Lešnik ublažava čak i hronične tegobe jer sadrži supstance koje stimulišu lučenje serotonina, hormona sreće. Ovaj hormon smanjuje osetljivost, pa se lešnici preporučuju osobama s hroničnim bolovima.

30 g = 25 plodova
213 kcal 4 g proteina 20 g masnoće

INDIJSKI ORAH ZA OPUŠTANJE

U 100 grama indijskih oraha nalazi se čak šest miligrama gvožđa, što je veoma značajan podatak za vegetarijance i trudnice. I po sadržaju cinka ova vrsta koštunjavog voća nalazi se u vrhu liste. Cink povećava otpornost organizma, a naročito jača limfni sistem. Takođe sadrži magnezijum, koji opušta nervni sistem i mišiće.

30 g = 10 plodova
175 kcal 7 g proteina 14 g masnoće

Žena Blic