KAKAV JE VAŠ IDEALAN JEANS?

U baš dobrim farmericama osećate se vitkije, lepše… nećemo preterati ako kažemo čak i – srećnije! Zato, ne žalite vreme koje ćete provesti u potrazi za idealnim modelom. A da ipak ne biste morali da isprobate baš svake farmerice u prodavnici, pripremili smo za vas ovaj džins-vodič…

… Ako ste visoki Imate sreće!

Vama svaki kroj dobro stoji: sa visokim ili niskim strukom, kraćim ili dužim nogavicama… Jedino, ukoliko imate koji kilogram viška, izbegavajte skinny modele.

… Ako imate „višak“ na struku

Lepo će vam pristajati farmerice sa visokim strukom, a možete nositi i model niskog struka, pod uslovom da obučete bluzu A-kroja.

... Ako ste širi u bokovima

Širina nogavica veoma je važna: najbolje će vam pristajati ravne ili one koje se umereno šire. U obzir dolaze i skinny farmerice, ali sa dugačkim džemperom

... Ako imate duži torzo

Da bi vaše noge izgledale duže, upotrebite dve čarobne reči: boot cut. U pitanju je model farmerica koje su gore uske, a nogavice se blago šire..

…Ako ste „plus size“

Potražite jednostavan, tamniji model, bez ukrasa i dodataka, koji prati liniju tela (ni preširok ni preuzak).

Da li je ok kombinovati dva odevna predmeta od džinsa (npr. farmerice i jaknu)?

Naravno, samo vodite računa da oba odevna predmeta ne budu od potpuno istog teksasa (izgledaće kao odelo, što nikada nije lepo): Trik je u tome da kombinujete odevne predmete od različitih vrsta teksasa (boja, nijansa, tkanje). Na primer, obucite farmerke od tamnog džinsa i košulju od svetlog, „ispranog“ džinsa, ili obrnuto.

Dopadaju mi se helanke od džinsa, ali nisam baš vitka za takav model. Mogu li ipak da ih nosim?

Da, ali uz jedan uslov: nosite ih kao helanke, a ne kao farmerke. To znači da treba da prekrijete bokove dužom majicom, tunikom ili džemperom. Nemojte nikada da uvlačite bluzu u njih, niti da nosite gornji deo do struka. Što se tiče dužine gornjeg odevnog predmeta, ona može da bude od polovine butina do nešto malo iznad nožnih članaka.

Koliko često treba prati farmerice?

Sećate li se vremena kada su ljudi prali farmerice više puta dnevno da bi brže izbledele, ili ih nisu prali (bukvalno) mesecima da ne bi izbledele? Danas, srećom, farmerice možete kupiti u nijansi koju želite, a mogu biti fabrički tretirane tako da izgledaju kao da ih nosite već godinama. U principu, dovoljno je da ih operete nakon tri nošenja, okrenute na naličje. Izuzetak su farmerke sa puno streča koje treba prati posle svakog nošenja da ne bi izgledale „vrećasto“.

LEPOTA&ZDRAVLJE