NAJLEPŠA ŠMINKA ZA MATURU

Verovatno već užurbano listate modne časopise i tražite uzor po kom ćete se doterati za vaš maturski bal. Dilema je mnogo – maksi ili mini, jednobojno ili šareno, štikle ili baletanke, napadna ili nežna šminka. Imate osećaj da će na maturi sve oči biti uprte u vas, da će vas svi odreda meriti i odmeravati, i u priličnoj ste frci. A tek cene – vrti vam se u glavi! Ali ne zaboravite jednu veliku istinu: mnogi su to pre vas prošli i preživeli. Da ne bude panike i nesigurnosti, već zabave i ludog provoda, Aleksandar Đikić, profesionalni šminker i stilista, daje vam savete kako da se doterate tako da svi ostanu bez daha.

Ten

Kozmetičara posetite nedelju dana pre maturske večeri kako bi vam se lice smirilo.
Nabavite korektor koji istovremeno leči bubuljice i akne i pokriva nedostatke.
Kad ste stavili korektor, pređite na puder. Posegnite za onim sa dugotrajnim efektom jer šminka mora da izdrži celu noć.
Puder obavezno nanesite na dekolte i vrat.

Kosa

Da bi vam kosa bila pogodna za uvijanje ili podizanje u punđicu, operite je veče uoči mature, stavite penu i osušite je. Dlaka napunjena penom ima veću izdržljivost.
Afro-frizura je veoma moderna, a pravi se lako i ne zahteva nikakva novčana sredstva. Neka vam mama navije kosu na krpice. Prespavajte s njima noć pre mature i sutradan do po podne ih nemojte odvijati.

Usne

Izbor karmina zavisi od toga kako ste našminkali oči. Držite se starog dobrog pravila „blage usne – jake oči“ i obratno, pa nećete omanuti. Uz tanak crni ajlajner slobodno raspalite ciklama ili crveni ruž. Uz smoki ajs odaberite nežan sjaj za usne. Jedino ako ste se opredelili za mini-tuniku, afro-frizuru i alke, možete da naglasite sve, i obraze, i usne, i oči. Izgledaćete kao autentična šizika iz 80-ih.

Oči

Odredite stil Važno je da izaberite jedan stil i da ga se pridržavate do kraja. Da li je to blago senčenje u zlatnobakarnim nijansama, ili svetloroze senka s crnim ajlajnerom a la Dita fon Tiz, ili pak crne smoki ajs, svejedno. Važno je samo da šminka jasno govori u kom ste fazonu: disko kraljica, glamurozna diva, seksi hip-hoperka ili pank šizika…

Kako se ne razmazati Evo jednog trika za dugotrajnost senki. Prvo postavite masnim nijansama bazu, a onda senkama u prahu ili kamenu pređite preko. Tako će vam se praškasta tekstura zalepiti za masnu i šminka će trajati celu noć. Dozvoljene su i veštačke trepavice, one u nizu ili parcijalne, maskare u boji i šljokice.

Jagodice

Najbolje je da umesto rumenila upotrebite bronzer, tako ćete sigurno izbeći rizik da imate krugove na obrazima. Pređite četkom po spoljnim ivicama nosa, po obodu lica i slepoočnicama. Ako želite da postignete efekat upalih obraza, postići ćete ga takođe bronzerom. Setite se da postavka tena i senčenje lica najviše mogu da doprinesu kvalitetu vašeg izgleda na maturskoj fotografiji.

Manikir

Boju noktiju uskladite s karminom. Ako je karmin crven, ciklama ili pink, neka takav bude i lak; ako je karmin neutralan, nokti neka budu bebiroze, bež ili frenč. Gledajte da izbegnete printove po noktima, ali poneka šljokica može da prođe. Nokti nek budu srednje dužine, nikako dugački jer je vreme veštačkih kandži ostalo u 90-im. Oblikujte ih tako da budu ovalni, a ne kockasti.

Žena Blic